středa 26. března 2014

Co mám tedy pít? #7 Mandlové mléko!

Jednoduchý recept na výtečné mandlové mléko, 100% živé, tepelně neupravené, bez konzervantů, se všemi živinami... co ještě víc si přát?






Potřebujeme:
  • větší hrst mandlí
  • hrst slunečnicových semínek
  • asi 30 g sušených datlí, kdo by chtěl přisladit
  • špetku mořské soli (nebo himalájské, takové té růžové)
Postup: 
  1. Večer si všechno namočíme do 1 l vody (opět nejlépe filtrované, ale postačí samozřejmě i normální čistá voda... doporučuju nechat tu z kohoutku chvíli odstát). 
  2. Ráno to všechno "proženeme" odšťavňovačem (pokud máme šnekový) a pokud nemáme odšťavňovač, můžeme hodit do mixéru a mixovat, mixovat, mixovat a mixovat a potom přecedit přes sítko na čaj, abychom dostali mléko bez škrábavých zbytečků mandlí, které samozřejmě zkomzumujeme nějak jinak, třeba v ovocném salátu.
  3. Přidáme špetku soli.
  4. Pijeme, přidáme do vloček, do pohanky... místo normálního mléka.
Mléko je důležité uchovávat v ledničce a vypít nejpozději do druhého dne, nejlépe ještě týž den! Jinak zkvasí a pak už to moc mňamka není...

Ve zdravých výživách se prodává mléko jak mandlové tak třeba taky rýžové nebo sójové (v krabici), ale lze je koupit i instantní. Ty já ale nekupuju, protože se mi nelíbí obsah konzervačních látek a dalších přídavků v nich. Jenže pro alergiky na mléko možná stále schůdnější varianta.

Jestli někdo máte nějaké vylepšení, sem s ním! 

Žádné komentáře:

Okomentovat