Ptáte se jak kváskový chleba "made by Zuzi" na svět přišel?
Cesta nebyla zcela jednoduchá, ale po pečlivém starání se o moje "dítě", jsem stvořila kvásek téměř dokonalý. Popis jeho přípravy je zde.
První pokus moc valně nedopadl...
Ale já jsem se nevzdala a zkoušela to znovu.
A nakonec se povedlo!
Teď už tedy k samotnému kváskovému chlebu. Ten můj je celozrnný celožitný. Na fotkách je to ten velký bochník, ty bagetky jsou pšenično-žitné podle jiného receptu, ovšem také na kvásku.
na řezu bude celožitný chleba vždycky trošku vlhčí |
Recept na celožitný celozrnný kváskový chleba:
(množství je uváděno podle amerických odměrek na cups, tbs a ts)
- 3 hrnky celozrnné žitné mouky (použila jsem značku Přírodní produkty, v takovém bílém pytlíku, stojí asi 18 Kč kilo)
- 1 hrnek kvásku
- 3/4 hrnku vody (to záleží, prostě tak nějak do mazlava až se vám to bude líbit, těsto by mělo docela dost lepit)
- 2 čajové lžičky mořské soli
- 1 polévková lžíe kmínu (může být drcený i celý)
- asi 4 polévkové lžíce různých semínek (já dávám len hnědý a zlatý, slunečnicová a dýňová)
Postup:
- Do mísy dám nejdříve kvásek, přidám mouku, semínka, sůl a přilévám vodu.
- Pořádně zamíchám (nebo zapojím mužské osazenstvo domácnosti). Těsto by mělo být spíše lepkavější, tak příjemně "mlaskat".
- Dám ho do VYMAZANÉ skleněné zapékací mísy (můžete samozřejmě použít i jiou nádobu, ale tato se mi osvědčila nejvíce, pekla jsem i v "římské míse" a taky to nedopadlo špatně).
- Nechám to kynout ve 25°C asi 5 hodin. Trik jak zajistit požadovanou teplotu - těsto v míse umístím nad hrnek s teplou vodou a zakryju čistou utěrkou (asi nic nového, že...).
- Peču na 190°C asi 100 min, během pečení to každých 15 minut potírám vodou.
- Nechám vychladnout... vážně to zkuste vydržet a nekrájejte dříve, zdrcne se. Chladne asi 3 nebo 4 hodiny.
Žádné komentáře:
Okomentovat