Potřebujeme:
- větší hrst mandlí
- hrst slunečnicových semínek
- asi 30 g sušených datlí, kdo by chtěl přisladit
- špetku mořské soli (nebo himalájské, takové té růžové)
Postup:
- Večer si všechno namočíme do 1 l vody (opět nejlépe filtrované, ale postačí samozřejmě i normální čistá voda... doporučuju nechat tu z kohoutku chvíli odstát).
- Ráno to všechno "proženeme" odšťavňovačem (pokud máme šnekový) a pokud nemáme odšťavňovač, můžeme hodit do mixéru a mixovat, mixovat, mixovat a mixovat a potom přecedit přes sítko na čaj, abychom dostali mléko bez škrábavých zbytečků mandlí, které samozřejmě zkomzumujeme nějak jinak, třeba v ovocném salátu.
- Přidáme špetku soli.
- Pijeme, přidáme do vloček, do pohanky... místo normálního mléka.
Mléko je důležité uchovávat v ledničce a vypít nejpozději do druhého dne, nejlépe ještě týž den! Jinak zkvasí a pak už to moc mňamka není...
Ve zdravých výživách se prodává mléko jak mandlové tak třeba taky rýžové nebo sójové (v krabici), ale lze je koupit i instantní. Ty já ale nekupuju, protože se mi nelíbí obsah konzervačních látek a dalších přídavků v nich. Jenže pro alergiky na mléko možná stále schůdnější varianta.
Jestli někdo máte nějaké vylepšení, sem s ním!
Ve zdravých výživách se prodává mléko jak mandlové tak třeba taky rýžové nebo sójové (v krabici), ale lze je koupit i instantní. Ty já ale nekupuju, protože se mi nelíbí obsah konzervačních látek a dalších přídavků v nich. Jenže pro alergiky na mléko možná stále schůdnější varianta.
Jestli někdo máte nějaké vylepšení, sem s ním!
Žádné komentáře:
Okomentovat